Van HTTP naar HTTPS: snel aan de SSL met je URL

Van HTTP naar HTTPS: snel aan de SSL met je URL

Waarom is het belangrijk dat je website-URL gewijzigd wordt van HTTP naar HTTPS, wat is SSL en welke invloed heeft dit op je positie in de zoekresultaten? Per 1 juli wordt een beveiligde SSL-verbinding een absolute must, omdat Google direct acties koppelt aan de weergave van jouw website. Houd je vast voor wat gortdroge informatie!

Wat is SSL?

Een SSL-verbinding, te herkennen aan de HTTPS voor de URL, is de voorganger van het huidige Transport Layer Security (TLS). Zowel TLS als SSL zijn encryptie-technieken, die de communicatie tussen de websitebezoeker en de server waar de website is ondergebracht beveiligt.

Waarom SSL

Enerzijds beveiligt SSL de gegevens die de bezoeker verstuurt door het te versleutelen, waar het anderzijds voorkomt dat de informatie die jij zelf verstuurt aangepast kan worden. De toepassing van SSL is daarmee tweeledig.

Wat is HTTPS?

Een HTTPS-verbinding is een beveiligde verbinding en kenmerkend voor de toepassing van SSL. De HyperText Transfer Protocol Secure, oftewel de HTTPS, is een uitbreiding op het oudere HTTP-protocol. De HTTPS-verbinding versleutelt gegevens bij uitwisseling, waardoor het voor andere partijen onmogelijk moet zijn om die gegevens te achterhalen. HTTPS heeft, kortom, het doel om op veilige wijze gegevens uit te wisselen.

HTTPS en Google

Online privacy speelt een steeds grotere rol en Google maakt dat per 1 juli wel heel concreet: de zoekmachine gaat dan gebruikers van Google Chrome actief waarschuwen dat een website met een HTTP-verbinding onveilig is. Op dit moment staan enkel op pagina’s met formulieren een slotje met een uitroepteken, maar straks komt er de tekst ‘Niet Veilig’ bij te staan:

afbeelding-Google-https-warning

Voordelen HTTPS

1. Beveilig gegevens van je websitegebruiker

Met een beveiligde verbinding bescherm je je websitebezoekers en voorkom je dat persoonlijke informatie en/of contactgegevens onderschept worden door derden. HTTPS sluit de kans op een hack weliswaar nooit volledig uit: maar met een beveiligde verbinding maak je die kans wel aanzienlijk kleiner.

2. Win vertrouwen

Met een HTTPS-verbinding straal je vertrouwen uit. Het is een concrete uiting van respect voor de privacy van je websitebezoeker. De zoekterm ‘website’ in combinatie met de woorden ‘betrouwbaar’, ‘veilig’, ‘safe’ en ‘secure’ laat bovendien een lichte stijging zien. Een mooi moment om in te stappen!  

HTTP met kruis erdoor

Google Chrome is de meest gebruikte browser in Nederland, maar Google waarschuwt websitebezoekers per 1 juli actief wanneer de verbinding met je website onveilig is. Wanneer een website veilig is, verschijnt er een groen slotje met de term ‘Veilig’.

Beveiligde verbinding

3. HTTPS en SEO

HTTPS, of een beveiligde verbinding, is één van de tweehonderd ranking factors van Google en heeft daarmee invloed op je online vindbaarheid. Dat komt niet uit de lucht vallen: Google gaf in augustus 2014 in een blog aan, dat een beveiligde verbinding invloed heeft op de positie in de zoekresultaten.

Hoe schakel je SSL in?

Je regelt een HTTPS-verbinding door een SSL-certificaat te installeren. Wanneer je een website hebt laten bouwen bij De Vente Media en/of gebruikmaakt van Plate CMS, is de HTTPS-verbinding voor je geregeld. Wil je zelf je website switchen naar HTTPS? Dan helpen de SSL-tips en tricks van Yoast je aardig op weg.

 

Meer no go’s voor je online vindbaarheid
Deel dit bericht

Gerelateerde berichten